Струва ли си да инвестирам в соларна система за собствени нужди?

Предимствата от използването на соларни панели за производство на електричество за собствени нужди са много.

Една от основните причини поради които хората се решават да направят подобна инвестиция е  икономическата изгода от стойността на произведения от панелите и инвертора електрически ток. 

Другият важен аспект е, че енергията произведена от соларните системи е чиста. Получаването на енергия от слънчевите панели не вреди по никакъв начин на природата. Освен това, използването й спомага понижаване на вредните емисии от невъзобновяемите енергийни източници. 

Какво друго да имате предвид, когато вземате решение за закупуване на фотоволтаична инсталация за собствени нужди:

Постоянното повишаване на цената на елетроенергията.

Инвестирането в система за собствено потребление е свързано с инвестирането на определена сума, която ще си възвърнете във времето под формата на спестени пари от бъдещите сметките за ток. Изчисленията за възвръщаемостта на инвестицията се правят по текущите цени на екетроенергията, които не са постоянни. Исталирането на соларни панели ще Ви даде по – голяма сигурност при бъдещи увеличения на цената на електроенергията. 

Слънчевото греене в региона, в който се намирате.

Климатът в България е благоприятен и слънчевото греене е напълно достатъчно за производство на електроенергия чрез соларни системи. Дори в северните страни, фотоволтаичните системи са широко използвани. Независимо дали навън времето е слъчнево или облачно, при наличие на светлина, фотоволтаичните клетки започват да работят. 

Правилата в България се сменят всяка година, затова е напълно възможно цената, която ще получават две къщи за продадената енергия, да бъде различна.

Ако например инвестирате 10 000 лева в поставяне на 5 кВт фотоволтаична инсталация на покрива на вашата къща или жлищен блок, ще произвеждате 19 кВтч средно на денонощие. За около 6-7 години вложените средства се изплащат под формата на по – ниски сметки за електричество. При средна продължителност на живот на соларните панели 30 г., равносметката е, че около 23 г. ще ползвате безплатна енергия, като освен това можете да продавате част от нея.