Инсталиране на Фотоволтаична Система за Дома – Всичко, което трябва да знаете

Във времена на енергийна криза, фотоволтаичните системи започват да се налагат като една от най-ефективните и достъпни опции за производство на електричество. Те дават частична или пълна независимост и затова са една от най – смислените инвестиции в бъдещето. 

В този статия ще Ви представим всичко, което трябва да знаете за инсталирането на фотоволтаична система в своя дом.

От избора на правилната система до процеса на инсталация и поддръжка, ще ви дадем цялата необходима информация. Ако вашият дом се нуждае от чиста и евтина електроенергия, фотоволтаичната система може да бъде идеалното решение. 

 

Въпроси за обмисляне преди инсталиране на фотоволтаична система

Преди да решите да инсталирате фотоволтаична система, има няколко важни неща, които трябва да обмислите. Това Ви помага да се уверите, че системата ще бъде ефективна и ще отговаря на вашите нужди. 

 1. Каква е годишната консумация на електричество?

Първият и основен фактор, на който трябва да обърнем внимание, е ориентировъчната годишна енергийна консумация на електричество у дома. Тя представлява средно сложен математически израз на мощността на уредите, зададена във ватове (W), съпоставена с времето, през което устройствата са работили или са били включени към мрежата в режим на покой.

Ако става въпрос за дом, в който вече живеете , можете да използваме сметките си за ток, за да направите необходимите изчисления. Обединете стойностите на киловат-часовете (kWh) за последните 12 календарни месеца, за да придобиете представа.

Ако все още строите дома си, нашият екип ще ви съдейства за правилното изчисление на ориентировъчна годишна енергийна консумация. 

 1. Размер и тип на фотоволтаичната система

След като разберете соларния потенциал на дома си, трябва да определите какъв размер и тип фотоволтаична система ви е необходима. Това зависи от вашите енергийни нужди и бюджет. Необходимо е да изчислите колко електричество използвате на месец и колко искате да генерирате с фотоволтаичната си система. Това ви помага да определите броя и мощността на фотоволтаичните панели, които ще бъдат инсталирани.

Колкото по – качествени и с по – добра производителност са соларните панели, толкова по – малка е бройката, от която се нуждаете. 

За производителността на слънчевите панели можете да се информирате от зададената стойност на пиковата мощност (Wp) в техническите им характеристики, предоставени от производителя. Може да варира от нископроизводителните 5-10Wp до високи стойности като 300-650Wp. Средна бройка от 10 соларни панела фотоволтаик от порядъка на 500Wp би стигнала на масовото домакинство да удовлетвори средни към високи енергийни нужди.

 1. Разходи и финансови стимули

Инсталирането на фотоволтаична система изисква инвестиция, но това може да бъде финансово изгодно в дългосрочен план. Mонтажът на фотоволтаици пести или възвръща парите, вложени в реализацията:

 • Чрез значително намалени сметки за ток (може да достигнат и до 50%);
 • Чрез възможност за продажба на произведеното електричество, ако това се съгласува с енергийния регулатор за региона
 • Възможност за съфинансиране на фотоволтаична система за домакинствата по европейски проекти.. 

Това са основният стъпки, които трябва да следвате преди да инсталирате фотоволтаична система във вашия дом. След като сте направили тези предварителни изчисления и обмислили финансовите аспекти, следва да намерите добър доставчик на фотоволтаична система.

Видове фотоволтаична системи

Съществуват три основни типа фотоволтаични централи, подходящи за различни ситуации:

 1. Мрежова фотоволтаична система

Фотоволтаичните централи, които са свързани с електрическата мрежа, но нямат батерии за съхранение на излишната слънчева енергия, се наричат мрежови.

Когато има достатъчно слънчева светлина, енергозахранването се осигурява от соларните панели. Когато генерираната фотоволтаична енергия не е достатъчна, остатъка, нужен за покриването на енергийните нужди, се набавя от електрическата мрежа. Когато производителността на слънчевите панели надхвърля моментните нужди на домакинството, специален електромер позволява излишъкът от енергия да бъде върнат към електрическата мрежа и продаден на местното електроразпределително дружество.

Тъй като при този тип фотоволтаични инсталации не е нужно наличието на акумулаторни батерии, крайната цена на слънчевата електроцентрала е значително по-ниска.

Мрежовите соларни системи са чудесен избор за обекти, където наличието на електрозахранване не е проблем само по себе си, но е желателно то да се осигурява по екологично чист начин, или пък разходите за електроснабдяване да бъдат намалени или напълно премахнати.

 1. Автономна фотоволтаична система

При автономните фотоволтаични ел централи, захранването се осигурява само и единствено от соларните панели и възобновяема слънчева енергия, уловена от тях.

Този тип ФЕЦ разполага с батерии, в които се складира неусвоената соларна енергия. Тези батерии служат като енергиен източник през времето, когато слънчевата светлина не е достатъчна за производството на възобновяема енергия. През останалото време, захранването идва директно от слънчевите панели.Тъй като този тип система разчита само и единствено на соларната енергия, тя е перфектна за отдалечени места, където няма как да изгради връзка с електрическата мрежа.

 1. Хибридна фотоволтаична система

Този тип фотоволтаични централи са най-сложни за изграждане и комбинират елементи от автономните и мрежовите типове соларни инсталации в едно.

Те са свързани както към ред от слънчевите панели, така и към електрическата мрежа и също имат акумулаторни батерии, които се зареждат от неизчерпаемата енергия на слънцето.

В зависимост от капацитета на батериите и настройките на системата, те биха могли да бъдат използвани да покриват части от енергийните нужди през тъмната част на деня или като чудесно аварийно захранване. 

Когато има излишък на генерирана слънчева енергия чрез соларните панели, тя може да се върне обратно към електрическата мрежа и да се продаде на доставчика на електроенергия, също както е при мрежовите системи.

Тази комбинация от качества прави хибридните соларни системи чудесни за множество ситуации като например вили и къщи на локации с налична, но ненадеждна електрическа мрежа, или места където е важно да се поддържа непрекъснато електрозахранване като болници, сървърни зали и т.н.

 

Намиране на надежден доставчик на фотоволтаична система

Изборът на правилния доставчик на фотоволтаична система е ключова част от процеса на инсталиране. Вие искате да работите с надежден и квалифициран доставчик, който ще ви помогне да изберете правилната система и ще осигури професионално инсталиране. Ето някои фактори, които трябва да вземете предвид при избора на доставчик:

 1. Опит и репутация

Важно е да изберете доставчик с опит и добра репутация в индустрията. Това Ви дава сигурност, че ще получите качествени продукти и услуги. 

 1. Гаранции и поддръжка

Проверете какви гаранции и поддръжка предлага доставчикът след инсталирането на фотоволтаичната система. Идеално е да имате гаранция за продукта, както и опция за поддръжка и сервиз. Това Ви дава спокойствие, че ще получите помощ и поддръжка в случай на проблеми със системата.

Когато сте намерили надежден доставчик, трябва да започнете инсталирането на фотоволтаичната система в дома си. 

Поддръжка и мониторинг на фотоволтаичната система

Поддържането и мониторингът на фотоволтаичната система са важни за нейната ефективност и работа. Ето някои от основните задачи, които трябва да извършвате за поддръжка и мониторинг:

 1. Почистване на панелите

Редовното почистване на соларните панели гарантира висока ефективна производителност и дълъг живот на системата.  Прахът, мръсотията и други замърсявания могат да намалят производителността на панелите. 

 1. Мониторинг на производството на електричество

Редовно следете производството на електричество от фотоволтаичната система. Можете да използвате специални мониторинг системи или приложения, които Ви показват колко електричество произвежда системата и колко енергия изразходвате. Това Ви помага да следите ефективността и да откриете възможни проблеми.

След като сте инсталирали фотоволтаична система и сте започнали да я поддържате, можете да се насладите на ползите от слънчевата енергия. 

Заключение: наслаждавайте се на ползите от слънчевата енергия

Инсталирането на фотоволтаична система в дома ви е инвестиция в енергийна независимост, намалени енергийни разходи и екологичност. Преди да започнете процеса на инсталиране, трябва да разберете как работят фотоволтаичните системи и какви са ползите от тях. След това трябва да обмислите факторите, свързани с вашата домашна среда и нужди, и да намерите надежден доставчик. След успешната инсталация, трябва да поддържате и наблюдавате системата си, за да се гарантира нейната ефективност.

Инсталирането на фотоволтаична система може да бъде сложен процес, но с правилното планиране и подготовка, това може да се превърне в инвестиция, която ще ви донесе ползи в продължение на години. Не се колебайте да се консултирате с професионалисти и да използвате наличните ресурси, за да направите най-добрият избор за вашия дом. И като се наслаждавате на чиста и евтина електрическа енергия, можете да бъдете уверени, че помагате за опазването  на околната среда и за по – добър живот на бъдещите поколения.